tagovi

 • 47 odsto građana ne vjeruje u izbore

  Piše: Portal CDT-a

  Pitanje povjerenja u izborni proces polarizovalo je građane Crne Gore, pa tako 48 odsto njih smatra da su izbori fer i slobodni, dok 47 odsto smatra da nijesu.

 • Aktuelni zakon diskriminiše Rome

  Piše: Portal CDT-a

  CDT, CEDEM i romska organizacija "Phiren Amenca" su Ustavnom sudu podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o izboru odbornika i poslanika smatrajući da je to rješenje diskriminatorno za Rome.

 • Analiza diskursa političke kampanje na lokalnim izborima 2010. godine

  http://www.cdtmn.org/images/stories/dokumenti/analiza-diskursa-2010.pdf

 • Analiza izbornih programa: Svi obećavaju isto

  Piše: Portal CDT-a

  Iako sve partije i koalicije koje učestvuju na podgoričkim izborima tvrde da bi drugačije od drugih vodile, analiza njihovih predizbornih programa govori suprotno. U tom dokumentu koji ovih dana predstavljaju Podgoričanima, sve liste garantuju da će voditi grad u interesu građana i učiniti sve da postane evropski.

 • Bilteni: Novac i politika

  http://www.cdtmn.org/index.php?option=com_content&view=article&id=399%3Abilten-novac-i-politika&catid=48%3Avijesti&lang=sr

 • CDT akreditovao prvu grupu posmatrača

  Piše: Portal CDT-a

  Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je akreditovao prvu grupu od 21 posmatrača koji će pratiti predstojeće lokalne izbore.

 • CDT neće učestvovati u izboru DIK-e

  Izvor: Mina

  Centar za demokratsku tranziciju (CDT) neće prijaviti svog člana na konkurs za člana Državne izborne komisije (DIK), niti iskoristiti zakonsku mogućnost davanja preporuke nekom od predloženih kandidata, poručio je izvršni direktor te organizacije Dragan Koprivica.

 • Danilović: Milić ima podršku DF-a

  Piše: Portal CDT-a 

  Lider SNP-a Srđan Milić je imao podršku DF-a da, ako bude bilo neophodno, predloži zakone u mjeri u kojoj smo se dogovorili, a da svi ostali zadržavaju pravo da djeluju amandmanski, kazao je za Antenu M Goran Danilović.

 • Decembar je krajnji rok za glasanje

  Piše: Portal CDT-a

  Potpredsjednica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić kazala je da je skupštinsko zasijedanje u decembru krajnji rok za glasanje o izbornim zakonima na kojima je radila Radna grupa za izborno zakonodavstvo.

 • DF napustio sjednicu, zakoni na čekanju

  Izvor: Mina

  Članovi Radne grupe za izgradnju povjerenja u izborni proces, nadaju se da će završiti rad i da će biti pronađeno rješenje nakon što su to tijelo danas napustili predstavnici Demokratskog fronta (DF).

 • DIK ne može da primijeni novi ZFPP

  Izvor: Portal Analitika

  Predsjednica Centra za demokratsku tranziciju Milica Kovačević ocijenila je u razgovoru za portal Analitika da je neusvajanje Zakona o izboru poslanika i odbornika finale procesa urušavanja povjerenja u izbore. Kovačević smatra da usvojeni zakon o finansiranju političkih partija neće moći biti primijenjen iz više razloga.

 • DIK nije trebalo birati u izbornoj kampanji

  Izvor: Mina

  Rok za konstituisanje Državne izborne komisije (DIK) je istekao i za to su odgovorni oni koji su glasali za Zakon o izboru odbornika i poslanika, a nijesu predvidjeli mogućnost da do toga ne dođe, smatraju u Centru za demokratsku tranziciju (CDT).

 • DPS čeka mišljenje institucija

  Piše: Portal CDT-a

  Koopredsjedavajući Radne grupe za izborno zakonodavstvo Milutin Simović nije želio da precizira rokove do kada bi poslanici mogli da usvoje izmjene izbornih zakona, ali je kazao da ovo skupštinsko tijelo narednih dana očekuje mišljenje državnih institucija kojima su poslati nacrti novih zakona. 

 • DPS-u pozitivno, a SNP-u uslovno mišljenje

  Piše: Portal CDT-a

  Državna revizorska institucija (DRI) pozitivno je ocijenila Godišnji finansijski izvještaj Demokratske partije socijalista (DPS) za 2013. godinu, dok je Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) dala uslovno mišljenje zbog nepravilnosti i propusta koji su utvrđeni revizijom.

 • Država da rješava izborne probleme

  Izvor: Mina

  Država mora hitno da počne da rješava probleme u vezi sa izborima jer se u suprotnom na predstojećim lokalnim mogu desiti scenariji koje niko ne priželjkuje, upozorio je izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica.

 • Država ne smije garantovati partijama za kredite

  Izvor: Mina

  U Centru za demokratsku tranziciju (CDT) smatraju da se ne smije dozvoliti da država garantuje za komercijalne kredite partija i da se mora zaustaviti trošenje novca za redovan rad za pokrivanje troškova izbornih kampanja.

 • EK se raduje da vidi rezultate izborne reforme

  Piše: Portal CDT-a

  Evropska komisija (EK) je pažljivo pratila rad Radne grupe za izborno zakonodavstvo i veoma se raduje da vidi njene rezultate u predstojećem periodu, poručio je šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič

 • EU očekuje primjenu izbornih zakona

  Piše: Portal CDT-a

  Evropska unija (EU) očekuje vidljive pomake u uspostavljanju novog sistema izbornog procesa koji će dobro funkcionisati i obezbijediti punu primjenu nacionalnog izbornog zakonodavstva, saopštio je šef delegacije EU Mitja Drobnič.

 • Finalni odziv 71 odsto

  Piše: Portal CDT-a

  Finalni odziv na lokalnim izborima u Glavnom gradu je, prema podacima CDT-a, bio 71% ili 105.800 birača.

 • Fokus monitoringa na izbornoj kampanji

  CDT smatra da se problemi koji će opterećivati izborni proces na predstojećim izborima mogu podijeliti u tri grupe: netransparentno finansiranje kampanja, zloupotreba državnih resursa i funkcija i politička neodgovornost odnosno nedostatak konkretnih izbornih programa. Monitoring ove tri oblasti će biti u centru interesovanja CDT-a u toku predstojeće izborne kampanje.

 • Formirati odbor koji će pratiti primjenu zakona

  Piše: Portal CDT-a

  Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica pozvao je predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića da pokrene otvoren i konstruktivan politički dijalog u cilju dogovora o formiranju privremenog odbora za praćenje primjene izbornog zakonodavstva.

 • Glasanje na 717 biračkih mjesta

  Piše: Portal CDT-a

  Na predstojećim lokalnim izborima u 12 crnogorskih opština biće ukupno 717 biračkih mjesta, saopštili su portalu CDT-a predstavnici opštinskih izbornih komisija.

 • Glasanje nakon što prihvate rješenja BS

  Potpredsjednik Skupštine Suljo Mustafić kazao je da će Bošnjačka stranka (BS) imati ozbiljne rezerve prema procesu izmjena izbornih zakona, ukoliko poslanici ne prihvate rješenja koja je predložila ova partija.

 • Godišnjica afere "Snimak"

  Piše: Milica Bogdanović

  Danas se navršava godinu dana od afere "Snimak".

  U prethodnih 365 dana ta riječ se u medijima pomenula hiljade puta, pa ne čudi kako su audio zapisi sa sjednice DPS-a u potpunosti uspjeli da polarizuju crnogorsko društvo.

 • Građani bi vraćali partijske kredite

  Izvor: Mina

  Centar za demokratsku tranziciju (CDT) smatra da predlog Odbora za ekonomiju, budžet i finansije da Ministarstvo finansija garantuje partijama za zaduživanje kod banaka otvara prostor za brojne zloupotrebe i izmirivanje njihovih dugova stavlja na teret građanima.

 • I NVO da prati primjenu novih zakona

  Izvor: Mina

  Centar za demokratsku tranziciju (CDT) smatra da treba formirati skupštinsku radnu grupu koja bi nadzirala sprovođenje novog izbornog zakonodavstva i u čiji bi rad trebalo da budu uključeni predstavnici nevladih organizacija (NVO), ocijenio je izvršni direktor CDT-a, Dragan Koprivica.

 • Institucije moraju riješiti sporna pitanja

  Izvor: Mina

  Državne institucije nadležne za pojedine izborne zakone, a prvo Skupština, moraju što prije da počnu da rješavaju sporna pitanja kako bi naredni izbori bili dočekani bez nedoumica i promjena pravila neposredno prije glasanja, smatraju u Centru za demokratsku tranziciju (CDT).

 • Ispitati sve sumnje o zloupotrebama socijalnih davanja

  Piše: Portal CDT-a

  Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva Osnovnog državnog tužioca u Rožajama da ispita da li u radnjama pet službenika Centra za socijalni rad u Rožajama, za koje se sumnja da su oštetili državni budžet za preko dva miliona eura, ima elemenata bića krivičnog djela povreda slobode opredjeljenja pri glasanju.

 • Izborni zakoni uskoro u proceduri?

  Izvor: pobjeda.me

  Prijedlozi izbornih zakona, na kojima je Radna grupa radila skoro pola godine, biće procesuirani parlamentu 27. decembra – najavio je kopredsjedavajući Radnom grupom Srđan Milić, na sjednici tog tijela.

 • Izbornu reformu završiti 2015.

  Piše: Mina

  Reforma izbornog zakonodavstva trebalo bi da bude završena u ovoj godini, smatraju u Centru za demokratsku tranziciju (CDT).

 • Jedan zakon neće riješiti zloupotrebe

  Izvor: Mina

  Predloženi Zakon o finansiranju političkih subjekata ima značajne nedostatke, a najveći problem je što je predviđeno da primjena tog akta treba da počne 2016. godine, smatra izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT), Dragan Koprivica.

 • Još nema rezultata primjene novog Zakona

  Piše: Portal CDT-a

  Iako je Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja usvojen prije više od pola godine, još nema efekata njegove primjene, ocjenjeno je na konferenciji „Sprovođenje izbornog zakonodavstva u susret parlamentarnim izborima" koji su organizovali Skupština CG i CDT uz podršku Ambasade Holandije.

 • Kad partije griješe, DIK i DRI ćute

  Piše: Milica Bogdanović

  Iako je Državna revizorska institucija (DRI) kontrolom utvrdila da većina partija ne poštuje zakone, kao i da finansijski izvještaji nekih stranaka "sadrže materijalno značajne greške", institucije nijesu reagovale niti su procesuirale ovakva kršenja.

 • Kadrovske promjene u centrima za socijalni rad

  Piše: Portal CDT-a 

  Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević saopštila je da je promijenjeno pet direktora centara za socijalni rad, kao i da planira kontrolu rada svih centara u Crnoj Gori.

 • Kako će Ministarstvo narediti isplatu?

  Piše: Portal CDT-a

  Iako prema novom Zakonu o finansiranju partija Ministarstvo finansija može natjerati lokalne samouprave da na vrijeme isplaćuju novac partijama, ostaje dilema na osnovu kojeg propisa to može učiniti.

 • Kako će se riješiti sporna izborna pitanja...

  Piše: Portal CDT-a

  Dragan Koprivica iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) je na panel diskusiji „Izborno zakonodavstvo-rezultati i očekivanja" kazao da su poslanici prekršili Zakon o izboru odbornika i poslanika jer nijesu izabrali Državnu izbornu komisiju (DIK).

 • Kako spriječiti zloupotrebe novca u partijama

  Piše: Portal CDT-a

  Novim Zakonom o finansiranju partija treba definisati šta su troškovi redovnog rada partija kako se ne bi dešavale zloupotrebe odnosno nenamjensko trošenje novca.

 • Kakva je sudbina novog Zakona o finansiranju partija?

  Piše: Milica Bogdanović

  Ustavni sud Crne Gore bi što prije trebalo da se izjasni o ustavnosti Zakona o finansiranju političkih partija kako bi se izbjegla mogućnost da novi zakon prestane da važi u predstojećoj izbornoj kampanji.

 • Kakva je sudbina Odbora za izborne zakone

  Piše: Portal CDT-a 

  Nakon što je Demokratski front (DF) odlučio da bojkotuje rad Odbora za praćenje primjene izbornih zakona, najpoželjnija opcija je da kolegijum predsjednika Skupštine napravi konsenzus i da ustupak DF-u kako bi se dogovorili da to tijelo radi u punom sastavu, smatra direktor CDT-a Dragan Koprivica

 • Ključnu odgovornost imaju institucije

  Izvor: Mina

  Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je Skupštinu da se formira i što prije počne da radi radno tijelo za kontrolu primjene izbornog zakonodavstva, ocjenjujući da državni organi koji su zaduženi za njegovu implementaciju imaju ključnu odgovornost za kvalitet izbornog procesa.

 • Ko će pratiti primjenu novih zakona?

  Piše: Portal CDT-a

  Nakon što su usvojeni izborni zakoni, Skupština Crne Gore bi trebalo da formira privremenu Radnu grupu koja će nadzirati kako državni organi primjenjuju novo izborno zakonodavstvo.

 • Ko je i koliko oštetio državni budžet?

  Piše: Portal CDT-a

  Iako je obećalo, Ministarstvo rada i socijalnog staranja (MRSS) još nije saopštilo koliko građana je zloupotrebljavalo pravo na socijalna davanja niti koliko je zbog toga oštećen državni budžet.

 • Ko poštuje Zakon o finansiranju političkih partija?

  Državna izborna komisija (DIK) je još jednom, i nakon lošeg iskustva sa izbora u Tivtu i Herceg Novom, propustila da partijama da jasna i obavezujuća uputstva o izvještavanju političkih partija o prilozima u toku izborne kampanje. Zato danas na sajtu DIK-e imamo šarenilo izvještaja partija i izbornih lista, koji se donose na različite rokove, i podnošeni su različitih datuma.

 • Koliko će koštati izborna administracija?

  Piše: Portal CDT-a

  Većina izbornih komisija u opštinama u kojima se 25. maja organizuju izbori počela je sa pripremom materijala za glasanje, dok je manji dio njih utvrdio koliko će ukupno koštati izborna administracija.

 • Komentari CDT-a na predlog zakona o finansiranju političkih partija

  Predlog Zakona o finansiranju političkih partija, koji je Vlada Crne Gore utvrdila na jučerašnjoj sjednici, predstavlja poboljšanje u odnosu na važeći Zakon, ali ne garantuje kvalitetnu primjenu i rješavanje problema koji su identifikovani u ovoj oblasti. CDT apeluje na Vladu i Skupštinu Crne Gore da još jednom razmisle o načinima za dodatno unapređenje ovog Zakona.

 • Kvalitet izbora ne zavisi od količine suzavca i kamenica

  Piše: Portal CDT-a 

  Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je ključne političke aktere da započnu dijalog koji će ishodovati pronalaženjem načina za prevazilaženje aktuelne političke krize.

 • Kvalitetan tekst, neizvjesna primjena

  Piše: Portal CDT-a

  Novi Predlog zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja predstavlja kvalitetan zakonski tekst čije su odredbe u skladu sa Ustavom, ocijenio je direktor CDT-a Dragan Koprivica koji smatra da je problematično to što će novi propis tokom 2015. sprovoditi Državna izborna komisija ograničenih kapaciteta.

 • Lokalni izbori PG: Rezultati u posljednjih 14 godina

  Piše: Portal CDT-a

  U susret lokalnim izborima u Podgorici, portal CDT-a podsjeća na rezultate izbora koji su održani na teritoriji Glavnog grada u posljednjih 14 godina.

 • Mediji nemaju vremena za novac i politiku

  Piše: Portal CDT-a

  Pored dnevnih političkih događaja i brojnih partijskih aktivnosti koje mediji prate u predizbornoj kampanji, novinari u Crnoj Gori, ali i u zemljama regiona nemaju vremena da se detaljnije bave pitanjima finansiranja partija i vezama novca i politike.

 • Mediji nemaju vremena za novac i politiku

  Piše: Portal CDT-a

  Pored dnevnih političkih događaja i brojnih partijskih aktivnosti koje mediji prate u predizbornoj kampanji, novinari u Crnoj Gori, ali i u zemljama regiona nemaju vremena da se detaljnije bave pitanjima finansiranja partija i vezama novca i politike.

 • Međunarodni posmatrači što dalje od novca i partija

  Piše: Portal CDT-a

  Nalik Deklaraciji o globalnim principima za nestranačko praćenje izbora i monitoring građanskih organizacija, Organizacija za međunarodnu bezbjednost i saradnju (OEBS) propisala je pravila koja moraju poštovati međunarodni posmatrači koji rade monitoring izbora.

  Kodeksom ponašanja koji je uradio OEBS međunarodni posmatrači moraju poštovati suverenitet zemlje domaćina, kao i ljudska prava i osnovne slobode tog naroda.

 • Najvažnije je da je posmatrač nepristrasan

  Piše: Portal CDT-a

  Da bi neka građanska organizacija ili njeni nezavisni posmatrači pratili izbore ne smiju da prihvate nijednu vrstu finansiranja koja bi ih dovela u sukob interesa i uticala na njihov nediskriminatorni, nepristrasni i tačni monitoring izbora. Takođe, nijednom posmatraču ne bi trebalo dozvoliti da prati izbore ukoliko nije slobodan od političkih, ekonomskih ili drugih sukoba interesa koji bi ga mogli spriječiti ili uticati na njegove aktivnosti.

 • Nalazi monitoring CDT-a: Loša primjena Zakona o finansiranju političkih partija

  I Ocjena primjene zakona

  milica kovacevic pressCentar za demokratsku tranziciju (CDT), u okviru projekta „Novac i politika – Crna Gora i region", podržanog od strane Balkanske zadužbine za demokratiju (BTD), sprovodi monitoring finansiranja političkih partija.

 • Nastavljena zapošljavanja u toku kampanje

  CDT obavještava javnost da su zabilježena nova kršenja Zakona o finansiranju političkih partija tj. člana 21 koji zabranjuje "javno oglašavanje i zapošljavanje lica u državnim organima, organima državne uprave, organima lokalne samouprave, organima lokalne uprave, javnim preduzećima,javnim ustanovama i državnim fondovima, na određeno vrijeme i angažovanje po ugovoru o djelu, u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora."

 • Nastavljena zapošljavanja u toku kampanje

  CDT obavještava javnost da su zabilježena nova kršenja Zakona o finansiranju političkih partija tj. člana 21 koji zabranjuje "javno oglašavanje i zapošljavanje lica u državnim organima, organima državne uprave, organima lokalne samouprave, organima lokalne uprave, javnim preduzećima,javnim ustanovama i državnim fondovima, na određeno vrijeme i angažovanje po ugovoru o djelu, u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora."

 • Ne zna se koliko su partije dužne

  Piše: Milica Bogdanović

  Većina partija u Crnoj Gori ne vodi evidenciju neizmirenih obaveza, pa se precizno ne može utvrditi koliko su stranke zadužene, kazao je za portal CDT-a član Senata Državne revizorske institucije (DRI) Nikola Kovačević.

 • Neizvjesni izbori po novim zakonima

  Potpredsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Neven Gošović smatra da to što rad na izbornim zakonima još nije završen i što MUP najavljuje da će im za primjenu novih rješenja trebati godinu dana, ne uliva optimizam da će se izbori na proljeće 2014. sprovesti po novom zakonodavstvu. 

 • Nepovjerenje u izbore nije dobro za državu

  Izvor: Mina

  Podijeljeno mišljenje građana o povjerenju u izborni proces treba da zabrine vlast i nije dobro za državu koja pregovara sa EU, kazali su poslanici Pozitivne Crne Gore i SNP-a. U Novoj srpskoj demokratiji smatraju da više od dvije trećine građana ne vjeruje u fer izbore.

 • Niko nije nadležan za tumačenje zakona

  Piše: Portal CDT-a

  Skupština Crne Gore, Ministarstvo pravde, Ministarstvo finansija i Državna izborna komisija (DIK) saopštili su da nijesu nadležni za tumačenje Zakona o finansiranju političkih partija.

 • OIK Gusinje počinje sa radom

  Piše: Portal CDT-a

  Predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Gusinje Hasim Radončić kazao je da će u petak početi podnošenje izbornih lista i ostale predizborne aktivnosti u tom gradu.

 • Omogućavanje učešća nezavisnih kandidata na izborima

  Crnogorsko izborno zakonodavstvo predviđa da se odbornici i poslanici biraju isključivo sa izbornih lista partija, koalicija ili grupa građana. To je suprotno međunarodnim standardima za demokratske izbore, a i Venecijanska komisija i ODIHR su u više navrata uputili preporuku da se omogući kandidovanje nezavisnim kandidatima.

 • Ovako se funkcioneri DIK-e revanširaju svojim partijama

  Piše: Portal CDT-a

  Na spisku osoba koje su prošle godine parlamentarnim partijama dale priloge ili članarine, našla su se i imena i prezimena članova Državne izborne komisije (DIK) koji u toj instituciji predstavljaju vlast i opoziciju.

 • Partijama nije skupo da krše zakon

  Izvor: Mina

  Nadzor nad primjenom zakona i reviziju trebalo bi razdvojiti, a sankcije bolje prilagoditi, kako bi se i političkim subjektima mogla izreći kazna ukoliko ne poštuju zakon i uskratiti im novac iz budžeta, poručio je član Senata Državne revizorske institucije (DRI), Nikola Kovačević.

 • Partijama nije skupo da krše zakon

  Izvor: Mina

  Nadzor nad primjenom zakona i reviziju trebalo bi razdvojiti, a sankcije bolje prilagoditi, kako bi se i političkim subjektima mogla izreći kazna ukoliko ne poštuju zakon i uskratiti im novac iz budžeta, poručio je član Senata Državne revizorske institucije (DRI), Nikola Kovačević.

 • Partije demonstrirale političku neodgovornost

  Piše: Portal CDT-a

  Promjenom predloga Zakona o finasiranju političkih subjekata i izbornih kampanja (ZFPS) parlamentarne partije, su po ko zna koji put, demonstrirale političku neodgovornost i prioritet dale partijskim u odnosu na interese društva, saopštio je direktor CDT-a Dragan Koprivica.

 • Partije kriju nenovčane donacije

  Izvor: ND Vijesti

  Političke partije u Crnoj Gori ne poštuju zakonsku odredbu kojom se propisuje da moraju izvještavati o nenovčanim donacijama, a u izvještajima o troškovima u kampanji često prikazuju manje troškove od realnih, ocijenila je predsjednica Centra za demokratsku tranziciju (CDT), Milica Kovačević.

 • Partije planiraju samo obećanja

  Ana Kovačević

  Piše: Portal CDT-a

  Crnogorske partije još nemaju programske politike u kojima su stranački razrađeni odgovori na stvarne potrebe i probleme građana, sa jasnim planom ostvarenja i propratnim finansijskim podacima, smatra direktorica Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) u Albaniji Ana Kovačević.

 • Partije u 2014. dobile pet miliona eura

  Piše: Portal CDT-a

  Parlamentarne partije su Državnoj izbornoj komisiji (DIK) prijavile da su prošle godine iz državnog i opštinskih budžeta ukupno dobile pet miliona eura. 

 • Povjerenje u izborni proces se ne gradi iza zatvorenih vrata

  Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva parlamentarnu Radnu grupu, koja će se baviti analizom dokumenata, standarda i praksi i pripremom predloga izmjena seta zakona koji se odnose na izborne procese, da u svoj rad, pravovremeno i kontinuirano, uključi predstavnike NVO koje mogu doprinijeti izvršenju ovog zadatka. Apelujemo da se proces izrade ovih važnih zakona otvori za sve zainteresovane subjekte, i na taj način pošalje poruka da izborni procesi nijesu ekskluzivna svojina političkih partija.

 • Predlozi za izgradnju povjerenja u izborni process

  Poštovani g. Miliću,
  Poštovani g. Simoviću,

  Uz zahvalnost za poziv za prisustvo sjednici Radne grupe za izgradnju povjerenja u izborni proces (RG), dostavljamo vam predloge Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

 • Predlozi za organizaciju i način izbora članova Državne izborne komisije

  CDT smatra da Državnu izbornu komisiju (DIK) treba postaviti po ugledu na Državnu revizorsku instituciju (DRI) dakle kao profesionalnu i samostalnu instituciju koja organizuje izbore, ali i rješava ostala značajna pitanja vezana za izbore i vrši nadzor na primjenom izbornog zakonodavstva. U tom smislu potrebno je postaviti i njene organe, način izbora članova i djelokrug posla DIK-e.

 • Preko pet hiljada građana provjerilo adresu!

  Piše: Portal CDT-a

  Od pokretanja portala www.biraci.mepreko pet hiljada građana uspješno je provjerilo da li je upisano u birački spisak, saopštila je portparolka MUP-a Mirjana Bošković.

 • Preporuke za izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika

 • Preporuke za izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika

  http://www.cdtmn.org/images/CDT_preporuke_za_izmjene_ZIOP.pdf

 • Prijavili zemlju, automobile, prostorije...

  Piše: Portal CDT-a

  Demokratska partija socijalista (DPS) prijavila je Državnoj izbornoj komisiji (DIK) nepokretnu imovinu u vrijednosti od preko milion eura.

 • Prljava kampanja: Uvrede, optužbe i zloupotrebe funkcija

  Izvor: Mina

  Centar za demokratsku tranziciju (CDT) zabilježio je više slučajeva kršenja Sporazuma o pravilima ponašanja u toku kampanje koji je potpisala većina partija, a svim strankama upućene su sugestije kako da poboljšaju poštovanje tog dokumenta.

 • Provjerite i prijavite tačnu adresu!

  Piše: Portal CDT-a

  MUP i CDT su pozvali građane koji imaju biračko pravo i kojima su važni fer i transparentni izbori da na portalu www.biraci.me provjere da li se nalaze u biračkom spisku, na kojoj adresi su upisani, kao i da promijene upisanu adresu ukoliko ne odgovara onoj na kojoj stvarno stanuju.

 • Radna grupa neće čekati odgovor EK

  Piše: Portal CDT-a

  Poslanik Demokratskog fronta (DF) Goran Danilović poručio je da će 26. ili 27. decembra predložiti izborne zakone, ako za to bude raspoloženja na Radnoj grupi za izborno zakonodavstvo. 

 • Rezultati lokalnih izbora 2010. godine

  Piše: Portal CDT-a

  U susret lokalnim izborima, portal CDT-a podsjeća na rezultate izbora koji su održani 2010. godine. 

 • Rezultati lokalnih izbora u Podgorici

  Piše: Portal CDT-a

  CDT je nakon 21 sat objavio projekcije rezultata izbora u Glavnom gradu na 70 odsto obrađenog uzorka, a nakon toga projekcije na 88 odsto i 100 odsto.

 • Rokovi za sprovođenje izbora

  Piše: Portal CDT-a

  Partije koje će učestvovati na ovogodišnjim lokalnim izborima dužne su da od 13. do 30. aprila Opštinskim izbornim komisijama (OIK) podnesu izborne liste.

 • Sankcionisati kršenje Zakona o finansiranju partija

  Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je sproveo istraživanje o tome kako su se 2010. godine finansirale političke partije, iz budžetskih i privatnih izvora, i kako su dobijale novac za izborne kampanje. Prvi put smo analizirali i Godišnje izvještaje o imovini političkih partija, a sve to na osnovu javno objavljenih podataka i onih koji su dostupni po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama.

 • Skupština: Nova DIK do 21. aprila

  Piše: Portal CDT-a

  Administrativni odbor će sjutra (27. marta) početi proceduru za izbor članova stalnog sastava nove Državne izborne komisije (DIK), najavio je predsjednik tog skupštinskog tijela Radivoje Nikčević.

 • Slaba kontrola nad finansijama partija

  Centar za demokratsku tranziciju (CDT) nastavio je da nadgleda finansiranje političkih partija i analizira primjenu propisa koji regulišu tu oblast, u prvom redu Zakona o finansiranju političkih partija. Istraživački tim CDT-a pratio je finansiranje političkih partija iz budžeta i privatnih izvora u 2009. godini, i zabilježio više kršenja Zakona o finansiranju političkih partija, od strane partija i državnih institucija.

 • Sljedeće godine izbori po novom sistemu

  Piše: Portal CDT-a

  Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević kazao je da će 20. jula biti održana javna prezentacija uređaja za elektronsku identifikaciju.

 • Smanjili su povjerenje u izborni proces

  Izvor: Mina

  Partije moraju pokazati odgovornost prema građanima i što prije definisati na koji način će biti rješavano pitanje izbora, ocijenio je izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica, navodeći da javnost od poslanika očekuje da započeti posao dovedu do kraja.

 • Šta nam donosi novi Zakon o finansiranju partija

  Piše: Portal CDT-a

  Ukoliko Skupština usvoji Vladinu verziju novog Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, parlamentarne partije će za redovan rad od 2016. godine dobijati manji procenat budžeta.

  Radnom verzijom zakona koju je Vlada nedavno dostavila parlamentu, predviđeno je da parlamentarne partije umjesto dosadašnjih 0,5 odsto godišnjeg budžeta, za redovan rad dobijati 0,4 odsto.

  Ranije istraživanje CDT-a je pokazalo da su partije za 2014 godinu iz budžeta dobile više od tri miliona eura, dok im je za rad u lokalnim parlamentima planirano dodatnih 1,45 miliona.

 • Što je obilježilo lokalne izbore u Podgorici?

  Izvor: Mina

  Protekle izbore u Podgorici obilježile su zloupotrebe državnih resursa u partijske svrhe u predizbornom periodu, sumnje i pritužbe o kupovini glasova, kao i prisustvo aktivista političkih partija na biračkim mjestima na dan izbora, ocijenjeno je u izvještaju Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

 • Troškovi medijske kampanje političkih partija – parlamentarni izbori 2012. godine

  Političke partije i izborne liste su dužne da u roku od 30 dana od dana održavanja izbora, tj. do 13. novembra, Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) dostave izvještaj o porijeklu, visini i strukturi prikupljenih i utrošenih sredstava za izbornu kampanju. Izvještaji se dostavljaju i Državnoj izbornoj komisiji (DIK), koja ih objavljuje na sajtu u roku od 7 dana od dana prijema. Dakle, izvještaji svih partija i lista bi trebalo da budu dostupni javnosti do 20. novembra.

 • Troškovi medijske kampanje političkih partija – parlamentarni izbori 2012. godine

  Političke partije i izborne liste su dužne da u roku od 30 dana od dana održavanja izbora, tj. do 13. novembra, Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) dostave izvještaj o porijeklu, visini i strukturi prikupljenih i utrošenih sredstava za izbornu kampanju. Izvještaji se dostavljaju i Državnoj izbornoj komisiji (DIK), koja ih objavljuje na sajtu u roku od 7 dana od dana prijema. Dakle, izvještaji svih partija i lista bi trebalo da budu dostupni javnosti do 20. novembra. DRI je dužna da izvrši reviziju ovih izvještaja, i to je samo jedna od pretpostavki za uspješnu kontrolu finansiranja političkih partija.

 • U izbornim godinama rastu socijalna davanja

  Troškovi za socijalna davanja iz državnog budžeta značajno su rasli u izbornim godinama, što je mogući pokazatelj zloupotrebe državnih resursa, pokazalo je istraživanje Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

 • Uključiti NVO u novu Radnu grupu

  Piše: Portal CDT-a

  Skupštinska Radna grupa za izborno zakonodavstvo počeće sa radom sljedeće sedmice, a na jednoj od narednih sjednica članovi će odlučiti da li će ponovo uključiti predstavnike NVO sektora.

 • Uslovna mišljenja PzP-u i Novoj

  Piše: Portal CDT-a

  Državna revizorska institucija (DRI) je dala uslovno mišljenje na Godišnje finansijske izvještaje Pokreta za promjene (PZP) i Nove srpske demokratije (Nova) zbog nepravilnosti i propusta koje je utvrdila revizijom.

 • Utvrđen redosled partija na listićima

  Izvor: Mina

  Izborna komisija Glavnog grada utvrdila je žrijebom redosled partija na glasačkim listićima za Podgoricu i gradske opštine Tuzi i Golubovci.

 • VDT da ispita navode o korupciji

  Piše: Portal CDT-a

  Lider Demokratskog fronta (DF) Miodrag Lekić pozvao je premijera Mila Đukanovića da, "ako nije direktni akter skandala sa kupovinom glasova u Beranama", pozove državnog tužioca da ispita detalje "najnovije afere izborne političke korupcije koja je zemlji donijela novu međunarodnu blamažu".

 • Većina OIK-a nema sajt i krši zakon

  Piše: Portal CDT-a

  Većina opštinskih izbornih komisija (OIK) prekršila je Zakon o izboru odbornika i poslanika neobjavljivanjem ili nepotpunim objavljivanjem informacija i podataka koje su obavezne da objave na svom veb sajtu.

 • Vlast i opozicija različito o povjerenju u izbore

  Piše: Portal CDT-a

  Dok opozicija i SDP smatraju da u posljednjih godinu dana nije izgrađeno povjerenje u izborni proces, u DPS-u tvrde da se ne može govoriti o nepovjerenju dok je izlaznost tokom izbornog dana preko 70 odsto.

 • Vučković: DRI treba da podnosi prijave

  Piše: Portal CDT-a

  Državna revizorska institucija (DRI) je organ otkrivanja krivičnog djela u postupku revizije državnog budžeta i svih korisnika državnog budžeta. DRI je po zakonu nadležna da u svim slučajevima kad postoje dokazi podnese krivičnu prijavu, kazao je v.d. VDT-a Veselin Vučković.

 • Za kampanju na Žabljaku oko 500 eura

  Piše: Portal CDT-a

  Opština Žabljak će izdvojiti najmanje novca za predizborne aktivnosti partija koje će učestvovati na predstojećim lokalnim izborima. Partije će na Žabljaku dobiti preko dvije ipo hiljade eura, od čega će nakon potvrđivanja izbornih lista učesnici podijeliti oko 500 eura.

 • Za lokalne izbore oko 173 hiljade eura

  Piše: Portal CDT-a

  Jedanaest crnogorskih opština u kojima će se 25. maja održati lokalni izbori izdvojiće ukupno 173 i po hiljade eura za predizborne aktivnosti partija koje će učestovati na izborima.

 • Za rad partija 3,23 miliona eura

  Piše: Portal CDT-a

  Država će ove godine za rad parlamentarnih partija izdvojiti preko 3,23 miliona eura, od čega će najviše dobiti Demokratska partija socijalista (DPS). Najjačoj parlamentarnoj partiji država će dati preko milion eura.

 • Za SDP, PCG i HGI pozitivno mišljenje

  Piše: Portal CDT-a

  Državna revizorska institucija (DRI) je pozitivno ocijenila Godišnje finansijske izvještaje Socijaldemokratske partije (SDP), Pozitivne Crne Gore (PCG) i Hrvatske građanske inicijative za 2013. godinu.

 • Zadatak neispunjen, rad neizvjestan

  Piše: Portal CDT-a

  Radna grupa za izborno zakonodavstvo nakon višemjesečnog rada nije ispunila svoj zadatak i njen dalji rad je neizvjestan.

 • Zašto DIK i DRI ne objavljuju izvještaje o finansijama partija?

  Piše: Portal CDT-a

  Organi koji kontrolišu partijske finansije još nijesu objavili izvještaje o prikupljenim i utrošenih sredstvima za lokalne izbore, zbog čega javnost već dva mjeseca ne zna koliko su partije u toku kampanje dobile novca i kako su ga potrošile.

 • Zbrka sa rokovima za podnošenje izvještaja

  Novo rješenje iz Zakona o finansiranju političkih partija (ZFPP), prema kojem su partije dužne da petnaestodnevno u toku izborne kampanje Državnoj izbornoj komisiji (DIK) dostavljaju izvještaj o prilozima pravnih i fizičkih lica, testirano je prvi put na izborima u Tivtu i Herceg Novom. Nakon detaljne analize izvještaja, CDT konstatuje da je ova odredba ZFPP tek djelimično sprovedena.

 • Zloupotreba je bilo u redovnom radu

  Piše: Portal CDT-a

  Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević poručila je da će od momenta raspisivanja izbora taj resor strogo poštovati Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

 • Znaju li partije šta brine mlade birače u CG?

  Piše: Milena Gvozdenović/Ivan Tomašević 

  Kada mlade ljude u Crnoj Gori pitate koji su njihovi i problemi njihovih vršnjaka, odgovor je uglavnom isti-nezaposlenost, kvalitet obrazovanja i stambeno pitanje. 

 • ZOIP nije usvojen, DPS uzdržan

  Izvor: Mina/Portal Analitika

  Predlog zakona o izboru odbornika i poslanika nije usvojen u Skupštini Crne Gore jer nije dobio potrebnu dvotrećinsku podršku poslanika.

CDT-logo