region-i-svijet-v

Region i svijet

Važna politička pitanja iz regiona i svijeta

Šta smo regionalno radili sa podacima?

Izvor: Communitybooster.org

Četiri organizacije, članice mreže ACTION SEE, u avgustu prošle godine započele su projekat "Data Academy" (Akademija podataka). Cilj je bio da se organizacije koje se bave transparentnošću i odgovornošću nauče kako da najbolje koriste podatke u svom radu.

Tim trenera i stručnjaka dugo su razmišljali kako da osmisle radionice organizovane u zemljama obuhvaćenim ACTION SEE mrežom.

Prva radionica je bila u Skoplju, zatim u Podgorici i Beogradu, da bi završili u Sarajevu. Svaka radionica je trajala tri dana i predvođena je od strane regionalnih eksperata za podatke.

Projekat je zatvoren Datatonom, posljednjim događajem konferencije POINT 4.0 u Sarajevu krajem maja.

Svaka zemlja imala je svoj projekat koji je imao svoje ciljeve. 

Srpski tim je došao u Sarajevo sa filtriranim podacima, očišćenim i rafinisanim sa fokusom na dalji razvoj vizuelizacije podataka na već postojećem sajtu. Osim brušenja kodova, fokusirali su se na omogućavanju rada njihovog #dataviz i sprovođenju djela umjesto pripovjedanja.

Lider SAUZA projekta je CRTA - Centar za Istraživanje Transparentnosti i Odgovornosti.

Makedonska ekipa predvođena fondacijom Metamorfoziz fokusirala se na stvaranje aplikacije koja procijenjuje nekoliko javnih toaleta u Skoplju.

Alat se zasniva na Open Street Mapi i koristi dostupne podatke o lokaciji toaleta.

Alat će prvo skrenuti pažnju oko nekog pitanja i pomoći da se prikupi podrška naroda za peticiju da se izgradi više javnih toaleta i bolje održavaju postojeći. Ako se postigne cilj, aplikacija će takođe poslužiti kao vodič vladi koja bi sprovodila promjene. Pogledajte šta makedonski tim ima na Github-u i ne propustite da provjerite njihov grafički materijal.

I na kraju Crna Gora. Ono što je ovdje urađeno je izuzetno i razlikuje se od rada svih ostalih timova. Ogromna količina podataka o imovinskim kartonima (ministara) je filterirana, najinteresantnije kategorije podataka identifikovane tako da se podaci mogu očistiti i rafinirati.

Tim je zatim pregledao podatke i pokušao da nađe najinteresantnije priče koje se tamo mogu naći i kako. Cjelokupna dokumentacija o tome kako da očistite preostale djelove podataka (kao i svi dostupni podaci) je sačuvana i dobro opisana.

CDT-logo