Dobro upravljanje

dobro-upravljanje-mDa bi povećao odgovornost u društvu i unaprijedio rad institucija, CDT sprovodi program koji za cilj ima uspostavljanje odgovorne vlasti koja poštuje principe dobrog upravljanja.

Dobro upravljanje u praksi znači efikasan način organizacije i rada državnih organa i lokalnih uprava, pristupačnost informacija, učešće građana u procesu kreiranja politika, pošteno upravljanje resursima, kontrolu i ocjenu rada institucija, kao i nepristrasne, efikasne i samostalne službenike. 

Višegodišnji rad i saradnja CDT-a sa državnim institucijama, kao i brojni projekti iz oblasti dobrog upravljanja, pokazuju da institucije na nacionalnom i lokalnom nivou ne poštuju u potpunosti principe dobrog upravljanja, neadekvatno primjenjuju zakone i da mnogi akti od važnosti za funkcionisanje države ne postoje. Podaci koje dobijamo iz Istraživačkog centra CDT-a pokazuju da su institucije još uvijek nedovoljno otvorene, odgovorne i efikasne. 

Uz to, građani nijesu dovoljno uključeni u proces kreiranja politika niti informisani o načinima na koji se vrednuju rezultati tih politika. Takođe, strategije koje pripremaju institucije su često nedovoljno kvalitetne, a njihovom sprovođenju se primjećuje manjak koordinacije.

Politička odgovornosti za izjave i postupke funkcionera i zloupotrebu državne imovine još uvijek nije na adekvatnom nivou.

Naša istraživanja su pokazala da je transparentnost budžeta na niskom nivou, da parlament nedovoljno kontroliše proces njegovog usvajanja i trošenja, kao i da se državni organi ne trude da objasne građanima na šta će potrošiti njihov novac. 

Kako bi unaprijedili postojeće stanje, CDT će nastaviti da prati kako državne institucije primjenjuju postojeće zakone i da zagovara donošenje novih rješenja koja će poboljšati trenutnu situaciju, a organe učiniti efikasnijim.

Da bi se principi dobrog upravljanja poštovali i u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, naša organizacija će pratiti koliko su ove institucije transparentne, odgovorne i otvorene prema građanima. U cilju jačanja transparentnosti i efikasnosti pravosudnog sistema, CDT će u narednom periodu raditi monitoring rada crnogorskih sudova i tužilaštva, ali i Uprave policije.

Svjesni da je jednako važno podsticanje transparentnosti i na lokalnom nivou, CDT će pratiti kako opštine poštuju principe dobrog upravljanja. 

 

 

vlada-i-uprave-m

Vlada i uprava

Da li Vlada i organi uprave poštuju principe dobrog upravljanja, kako koriste resurse, kako primjenjuju zakone…

parlament-m

Parlament

Koliko je Skupština otvorena, transparentna i efikasna, kako sprovodi svoju zakonodavnu, nadzornu i reprezentativnu funkciju…

lokalne-uprave-m

Lokalne uprave

Pratimo kako se principi dobrog upravljanja primjenjuju i na lokalnom nivou

pravosudje-mala

Pravosuđe

Transparentost sudova, tužilaštava i Uprave policije.

CDT-logo